KAPELLTIPS


Att ta hand om sina möbler, sin inredning och sitt kapell med enkla, men regelbundna medel kan göra enorm skillnad när det gäller både utseendet och livslängden på dem. Därför har vi samlat våra absolut bästa tips och råd här så att ni istället kan räkna med bl. a. ett kapell som håller 15 år istället för 5!

Är det några råd som ni önskar se här är ni självklart välkomna att besöka oss, ringa, maila eller höra av er på annat vis så ska vi göra allt för att hjälpa er på bästa sätt!

Montera ditt nya kapell

När du monterar ditt nya kapell så underlättar det att ha några saker i åtanke:

  • Montera några fästen på vardera sida i taget och ta därefter fästena emellan
  • Montera gärna med öppna dragkedjor för att därefter stänga efter kapellet är påsatt
  • Justera eventuellt bågarna
  • Är ditt nya kapell för tight? Kapellväven är väldigt sträv som ny, men man kan få flera mm till cm på att väven bara blöts - då får mer stuns i sig. Blöt kapellet med en trasa eller svamp och montera därefter igen!
  • Var inte rädd för att dra när du monterar ditt nya kapell! Kapellet har som sagt stuns i sig - framför allt efter det blivit blött. Det kan underlätta att trycka ner bågarna för att samtidigt knäppa fästet.

Behöver du hjälp med montering av kapellet ställer vi självklart upp mot en kostnad.

Ta hand om ditt kapell

  • Välj rätt material när du låter göra ditt kapell! Se till att väven är spinnvävsfärgad (så att varje tråd i väven är färgad innan den är vävd) så kommer ditt kapell hålla färgen mycket bättre, och att den har minst 5 års garanti såsom både Sunbrella Plus och Sauleda Sea Star har. Se även till att rätt sorts sytråd används som är stark och tålig samt sväller i sömmarna vid regn för att minska läckage, samt att öljetter/fästen och övriga attiraljer är rostfria och att dragkedjor och rutor är av rätt kvalitet. Satsar man på kvalitet när man gör sitt kapell (och självklart även möblemang) så blir det billigare i längden - för du slipper stå med ett solblekt, trasigt sådant efter några år.
  • Tvätta inte kapellet för ofta - om det inte då behövs såklart - då förlänger du livslängden. Rengör istället allt eftersom vid fläckar med hjälp av varmt vatten (ej varmare än 40 grader) och en mjuk borste. Vid behov kan man även använda vanlig tvål. På så vis spar du även kapellvävens ursprungliga impregnering! Om du lämnar in kapellet på tvätt hos oss - tvätta gärna när du tar upp båten för säsongen på hösten, så är det rent till vinterförvaringen.
  • Använd ej för starka medel på både kapell, rutor och inredning (lösningsmedel, tvättmedel, slipmedel etc.) då det ofta gör med skada än vad det gör nytta och kan lämna fläckar eller till och med förstöra materialet. Även högtryckstvätt bör man vara försiktig med. Ljummet vatten och en mjuk borste fungerar i de allra flesta fall som beskrivet ovan - och tricket är att göra rent så fort man upptäckt fläcken.
  • Undvik att lämna kapellet fuktigt, varmt och i en hög - det är som en garanti för uppkomst av mögel. Se till att alltid lufta kapellet ordentligt när det har blivit blött så att det är torrt när du stuvar undan det, och rulla gärna ihop kapellet över rutorna då plasten blir styvare när det är kallt och kan spricka om man viker dem. Har man ett extraskydd på kapelltaket för fågelspill så finns även risken där att mögel kan uppkomma - vi rekommenderar främst att istället se till att ta bort fågelspill så fort det uppkommer, men vill man ha ett extraskydd så är det viktigt att det ej sitter för tight så att kapelltaket luftas ordentligt.
  • Sy över sömmar och byt rutor på ditt kapell istället för att byta hela - ofta håller väven betydligt längre och på så vis får du ett som nytt kapell som lever flera år till utan behöva betala hela kostnaden.
  • Impregnera hemma med grönsåpa kan man göra genom att lägga kapellet/skyddet/sprayhooden i en stor bunke med klassisk grönsåpa i och sedan röra omkring så att allting blir täckt. Låt det sedan ligga en stund och skölj sedan av. Eftersom grönsåpa är gjort på tallolja så lägger det sig som ett lager runt fibrerna.